Skip links

Meer plezier van je lichaam door te spelen

 

Denk eens aan een baby in een badje. Hij spettert lekker met zijn handjes en voetjes in het water. Hij maakt kirrende geluidjes waaruit blijkt dat hij geniet van de warmte en de sensatie op zijn huid. En beeld je eens in hoe je als kind op een schommel zat, hoe je de lucht invloog, schaterend van plezier en genietend van de kriebels in je buik als de zwaartekracht aan je lichaam trok.

We worden geboren met het vermogen om zintuigelijk plezier te ervaren. Nog voordat we begrepen wat sensualiteit precies is, of zelfs maar konden praten wisten we hoe we moesten voelen en houden van wat we voelden. Waarom zouden we dat kwijt moeten raken?
Laatst ging ik met mijn zusje naar een trampolinepark. Niet als workout om fitter te worden, conditie op te bouwen of spieren te kweken. Nee, we gingen naar een trampolinepark om ons helemaal uit te leven en op alles te springen waar dat voor bedoeld was. Vol enthousiasme naar de volgende gelegenheid te rennen en vooral heel veel te lachen als een van ons tussen de schuimrubberen blokken dreigde te verzuipen.
Wat maakt bewegen en spelen toch zo heerlijk om te doen?
Terwijl ik op en neer bouncede op een van de supertrampolines voelde ik de lucht langs mijn huid suizen en de adrenaline door mijn lichaam jagen terwijl ik steeds hoger sprong. Tijdens al dit fysieke plezier was mijn hoofd zo goed als leeg. De zorgen van morgen bestonden even niet, gisteren was niets meer dan een vage herinnering.
Ik was alleen maar in mijn lichaam en ging helemaal op in het moment. Het was heerlijk en naarmate ons speelkwartier (okay, 2 uur) vorderde begon ik me steeds meer af te vragen waarom we dit zo weinig doen als volwassenen?
Plezier beleven aan ons lichaam neemt met de jaren af. Naarmate we ouder worden word ons geleerd dat ons hoofd superieur is aan ons lichaam. We moeten vooral veel denken, en wat minder voelen. We laten ons beïnvloeden door de mening van anderen wat ertoe leidt dat we ons lichaam niet langer zien als iets waar we van mogen genieten. Waardoor we soms zelfs alle voeling met ons lichaam kwijtraken.
Seks, een serieuze zaak…
We brengen ons zintuigelijke genot terug naar nog maar een paar ervaringen. Sport, seks, in de zomer wat zwemmen en een uitzonderlijk dansje tijdens een avondje uit. Misschien een keertje naar de sauna, en zelfs dan is het nog maar de vraag of we bewust van ons lichaam en haar sensaties aan het genieten zijn.
Lees ook: Voel je vrijer in je seksualiteit
Zowel sport als seks word vaak doelgericht beoefend. Je sport om af te vallen, te winnen of je prestaties te verbeteren. Je sekst voor een orgasme, om te ontspannen of je prestaties te bewijzen. En daarmee is er een enorme serieuze lading komen te liggen op sensueel plezier. Wat is er gebeurd met spelen? Met die kinderlijke nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen? Naar elkaar? Een beetje dwaas durven zijn en je te laten verassen? Kunnen we weer enthousiasme voelen voor nieuwe ontdekkingen en seks niet meer zo zwaar en serieus nemen?
Natuurlijk zijn er aspecten binnen seksualiteit die we serieus moeten nemen zoals soa’s, misbruik of ongewenste zwangerschap. En ja, er zijn wel talloze grappen over seks, waarop we anderen het idee geven hoe seksueel zelfverzekerd en open we zijn. Maar hoe ben je achter gesloten deuren?
Speel meer!
Met speelsheid bedoel ik niet alles te neuken wat los en vast zit (tenzij je dat wilt natuurlijk) maar om helemaal op te gaan in de beleving van dat moment. Flexibel te kunnen zijn in je verwachtingen, en het doel los te laten. Om helemaal jezelf te zijn en jezelf te durven geven. Laat toe wat er is en stel je open voor de ervaring zodat ook genot en plezier veel meer de ruimte kan krijgen.
Raak volledig gefascineerd door de ander, door diens lichaam. Bekijk en voel je lichaam of dat van je partner met een nieuwsgierigheid alsof het de eerste keer is en kijk uit naar de reactie. Laat je verassen, dat is waar het leuk word.
Wanneer je dat kunt eren en volledig aanwezig kunt in het moment word elke vrijpartij een heel nieuwe ervaring.
Wil jij ook meer voelen waar je lichaam zin in heeft, haar behoeftes, verlangens en grenzen beter leren kennen? Download HIER gratis mijn VrouwPower meditaite serie en geef lichamelijk plezier meer ruimte in je leven.
Ik vind het ook superleuk als je een LIKE achterlaat op Facebook of me volgt op Instagram.
Hoe beïnvloed speelsheid jouw seksleven? Laat het me weten in de comments 😀
Liefs,
Lotte <3

Leave a comment