Skip links

Ode aan standje zeester

Laten we het eens over standje zeester hebben. Voor wie het niet kent, bij standje zeester lig je met name op je rug en neem je niet actief deel aan seks. Nou heeft standje zeester nog al een negatieve lading, het word vaak gebruikt voor een vrouw die ofwel lui is ofwel seks niet lekker vind en het (letterlijk) over zich heen laat komen.

Okay, komt ie….

Tromgeroffel…

Ik ben een geweldige zeester, ik vind het fantastisch, nee, ik heb standje zeester geperfectioneerd! En ik vind het niks is om me je voor te schamen. Sterker nog ik ga je in deze mail aanmoedigen om wat vaker te gaan zeesterren. (sorry, aan de enkele man die deze mail leest, maar je gaat begrijpen waarom).

Waarom we zeesterren
Luister, in mijn beleving zijn er twee redenen waarom we vervallen tot standje zeester.
De eerste, je ligt op je rug en je laat seks gebeuren, ofwel je vind er geen klap aan en wacht tot het over is, ofwel je bent te verlegen en beschaamd om actief deel te nemen.

Dit is hoe standje zeester in de volksmond vaak gebruikt word. En ik denk dat we af moeten van de schaamte en schande die om dit standje heen ligt. Omdat, wat je reden ook is om niet in beweging te willen of kunnen komen, ze geven beide een signaal aan van een dieper liggende blokkade.
Seks zou veel leuker voor je kunnen zijn als je aan de slag gaat met die gevoelloosheid, de schaamte of het ongemak wat je tegenhoud om actief deel te nemen en te genieten.

En ook wanneer beide niet van toepassing zijn, je bent niet lui of preuts wanneer je lekker wilt ontspannen en ontvangen!

Want dat is waar zeester #2 over gaat. Het zo diep aanwezig zijn in je lichaam en het genot wat daar plaats vind en er volledig in kunnen ontspannen. Pure overgave. Je hebt geen doel meer, elke aanraking voelt extatisch en je geniet van moment tot moment.
Je lijkt te zweven, tijd lost, de wereld verdwijnt en je word volledig overgenomen door het genot en de liefde voor je partner en je eigen lijf en alle verrukkingen die daar plaats vinden.

Om in een dergelijke staat van genot te komen is een diepe ontspanning en overgave nodig, en hoe ervaar je dat beter door op je rug te liggen, als een ‘zeester’.

Helaas hebben we geen aan- en uit knopje

Misschien is een dergelijk moment van extase je wel eens per ongeluk overkomen en vraag je je af hoe je het opnieuw kunt beleven. Hoewel we het soms wel eens van onszelf verwachten heeft ons lichaam geen aan en uitknopje voor seksueel genot.

Daarom werk ik met cliënten ook vaak aan leefstijlkeuzes, je kunt niet tijdens seks in een diepe staat van ontspanning komen terwijl je 5min daarvoor nog omringd was door gillende kinderen, boodschappenlijstjes, een veeleisende baas of stapels wasgoed. Of in 9 van de 10 gevallen überhaupt zin hebben in seks, laat staan ontspannen.

Ook bij mij is de orgastische zeester er vaker niet dan wel, waar ik ook wel weer blij mee ben. Soms wil je gewoon een potje geile seks in plaats van ergens in een ander universum te zweven.
Waar het om gaat is je over te kunnen geven aan wat er van moment tot moment in je lichaam gebeurd. Zij weet de weg, soms is dat zeester, soms is het een ongecontroleerd schudden en soms is het met je benen in je nek op het aanrecht.

Een zeester in de zevende hemel

Het heeft lang geduurd voor ik als zeester uit de kast durfde te komen. Ik voelde altijd dat ik toch ‘wat terug moest doen’ Nou heb ik het geluk dat mijn vriend een ‘gever’ is en misschien nog wel meer geniet van mijn genot dan ik zelf.
Nadat hij me minstens honderd keer had verzekerd dat liggen en genieten helemaal okay was kon ik ontspannen en me naar de zevende hemel laten dragen.

Ik denk wel dat het een handig idee is om even een open gesprek te hebben met je lief wanneer je voor zeester mastery wilt gaan.
Communiceer naar je partner dat dit niet de gebruikelijke zeester is maar dat je diep wil ontspannen en intens geniet van zijn/haar liefkozingen. Je wilt liever niet dat hij/zij het interpreteert alsof je er niks aan vind.

Bespreek openhartig en eerlijk wat je zou willen ontvangen en laat duidelijk merken hoe fijn je het vind en bespreek naderhand wat de toppers waren. Zodra hij/zij merkt hoezeer je er van geniet en niet de stofwolken aan het plafond ligt te tellen word het vast voor jullie beide een plezierige beleving.

Bovendien, voor mannen, die vaak veel prestatiedruk ervaren, kan het net zo helend en extatisch zijn om te mogen ontvangen. Iedereen waarvan de default modus ‘geven’ is is het waardevol dit eens uit te proberen.
Zo oefen je, niet alleen tijdens seks, maar ook in de rest van het leven om complimentjes, cadeautjes of aandacht in ontvangst te nemen.

Voor nu wil ik je uitnodigen om de volgende keer tijdens seks jezelf toestemming te geven om te vertragen. Diep en rustig te ademen om echt te voelen wat er in je lichaam gebeurd, en wanneer dat geen genot is, ook dat toe te laten.

Happy zeester!

 

Leave a comment