Skip links

Winterseks: eer je seksuele seizoenen

Nee, met winterseks bedoel ik niet romantisch vrijen met je lief voor de open haard op een schapenvachtje. Ik hoop het overigens wel voor je, maar dat is niet wat ik met winterseks bedoel 😉 Wat ik wel bedoel is dat onze seksualiteit beweegt in seizoenen. Kennis van deze cyclus brengt je meer rust, genot, acceptatie en plezier in seksualiteit. 


De natuur beweegt in seizoenen, je menstruatie cyclus doorloopt 4 seizoenen en de maan kent 4 fases. Vrouwen zijn cyclische wezens. Het meest herkenbaar is natuurlijk onze menstruatie cyclus. Door onze menstruatie doorlopen we elke maand piekperiodes en een fase van rust en integratie.
Het vloeien is winter, je bent stiller en hebt behoefte aan rust. Dan komt de lente, je bloeit op, krijgt weer zin in dingen. Tijdens je eisprong ben je in de zomer, je bent socialer, uitbundiger, klaar om nieuw leven te creeeren, en voor de menstruatie start zijn we in herfst, de tijd van loslaten en reflecteren. Uit de oude doos (hihi) maar ik schreef er hier al eens een blog over.

Je seksualiteit kent deze cyclus dus ook, misschien zal je ze minder snel herkennen, ze bewegen niet gelijk aan de seizoenen buiten, niet met je menstruatie (kan wel!), en er is geen vaststaande tijd voor. Soms duurt een seizoen maanden, soms een paar dagen. Soms doorga je een hele cyclus in een vrijpartij. We zien dezelfde kwaliteiten zien als in de seizoenen.  Welke van de volgende fasen herken jij op dit moment?

Lente: Je bent aan het ontdekken, je bent nieuwsgierig en vol verlangen naar alles wat er te beleven valt. Je hebt of een nieuwe liefde, experimenteert met je partner of (her)ontdekt je eigen lichaam en seksualiteit. Je bloeit open en er is een ontluiking van mogelijkheden.

Zomer: Alles wat in de lente is opgebouwd komt hier samen. Opwinding komt snel en moeiteloos, de seks is wild, geil, gepassioneerd en je lust er wel pap van. De orgasmes vliegen je om de oren en mogelijk ervaar je zelfs multi-orgasmes of orgastische staten. Herfst: Hoe heerlijk de zomer ook is, hij komt altijd aan zijn einde.

Herfst: Een seksuele herfst gaat over loslaten en helen. Maar ook over dankbaarheid voor wat was en een kans om nog dieper in je lichaam te zakken en te doorvoelen.

Winter: Alles lijkt tot stilstand te komen, je hebt behoefte aan rust, vertragen, integratie en reflecteren. Seks is rustiger of misschien ontbrekend. Net als is de natuur vind er onder het stille oppervalk herstel, vernieuwing en wedergeboorte plaats.

In de media en porno zien we voornamelijk zomer. De seks is snel, vurig en explosief. Soms zien we een beetje lente in opbouw, genot en schoonheid. En dat is heerlijk en hartstikke leuk maar daardoor voelen we vaak de verwachting om altijd in de zomer te moeten vertoeven. Terwijl het nog niet eens de helft is van je seksuele seizoenen.
Hoe meer je jezelf naar zomer pushed, hoe dieper je lichaam je in winter drukt. De integratie is ten slotte nog niet voltooid, het is een signaal van je lijf dat het toe is aan ontspanning en vertraging. Je raakt gefrustreerd, geeft seks maar op en zo kom je vast te zitten in winter. Het tegenovergestelde is ook waar voor de zomer. Zomer is heerlijk je zou willen dat het altijd zo bleef, maar wanneer je krampachtig vasthoud aan de zomer en niet doorvloeit naar herfst word de zomer leeg, betekenisloos en oppervlakkig.

Veel van de vrouwen waar ik mee werk starten in een seksuele winter. Ze blijven vastzitten in winter omdat ‘zomer’ met al haar lust, wildness en kracht onbewust beangstigend is, of pushen zichzelf naar ‘lente’. Ook logisch want we krijgen mee dat dat is hoe seks ‘hoort te zijn’

Maar in de winter is je lichaam aan het integreren, aan het vertragen en heeft het de behoefte om naar binnen te keren. Het is een bijzonder goede tijd voor diepe meditatie. Het is een signaal van je lijf dat het toe is aan ontspanning en vertraging. Net als is de natuur vind er onder het stille oppervalk herstel, vernieuwing en wedergeboorte plaats.

Er ligt een prachtige schat verscholen als je in de winter bereid bent om te luisteren naar wat je lichaam behoefte aan heeft. Want dan alleen, hoor je wanneer je lijf genoeg rust heeft gehad en klaar is voor de lente. We leven in cycli. En zo gaat het ook in jouw seksualiteit, eer het seizoen waar je in zit en luister naar de wijsheid. Hoe ervaar jij je seksuele seizoenen?

Leave a comment