Skip links

Waarom kegels vaak niet werken…

Waaat? Kegels werken niet? Maar Lotte, jij bent helemaal van het yoni ei, en bekkenbodem oefeningen en yoni yoga en alles, door horen kegels toch ook tussen? Ja, dat klopt. Heb je wel eens te horen gekregen dat kegels goed voor je zijn? Dat je ze echt zou moeten doen? En is je toen ook uitgelegd hoe en wanneer je ze het beste kunt doen?
Grote kans van niet, terwijl dat wel nodig is om ze effectief te laten zijn!

Is het hele begrip ‘kegel’ nog nieuw voor je? Kegels is de naam voor het aan en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
En vaak stopt daar de uitleg, en dat is gelijk de reden waarom ze vaak niet werken. Of en hoe je kegels moet doen hangt namelijk samen met de conditie van je bekkenbodem en de manier waarop je ze doet. Ja daar zit verschil in.

Wat zijn kegels?

Als je nu zoiets hebt, van wat zijn kegels eigenlijk, leg ik dat even in een notendop uit. Kegels zijn oefeningen voor je bekkenbodem en doe je door je bekkenbodem spieren aan te spannen en te relaxen. Heb je geen idee hoe je dat moet doen, het zijn dezelfde spieren die je gebruikt als je je plas ophoud of laat vloeien.

Zelfs als je klachten ondervind en je komt bij een dokter, fysio of gynaecoloog krijg je mogelijk te horen dat kegels de heilige graal zijn voor je bekkenbodem. En ik zeg nergens om niet naar een specialist te gaan, ga alsjeblieft wel. Neem alleen geen genoegen met enkel een “doe kegels” advies.

Problemen die gerelateerd zijn aan je bekkenbodem zijn urine verlies, orgaan verzakking, pijn tijdens (penetratie) seks of inbrengen van tampons, vulvodynia, vaginisme, zenuwpijn, constipatie etcetera.

Het brengt vaak schaamte met zich mee om professionele hulp te zoeken terwijl dit soort problemen wel een groot effect hebben op onze kwaliteit van leven. Maar liefst 80% van de vrouwen krijgt ergens in haar leven te maken met urine verlies, en 75% met pijn tijdens seks.

Vaginale klachten en holistische heling

Zelf had ik zo’n 15 jaar terug, toen ik hier allemaal nog niks van seksuele gezondheid af wist, verschrikkelijke brandende pijn in mijn vagina voor ongeveer een jaar. Het maakte seks er niet leuker op, soms zelfs onmogelijk. Maar ik schaamde me om het toe te geven aan mij partner, en beet door de pijn heen. Ik ben wel een paar keer naar de dokter geweest, waarnaar ik een zalfje of anti biotica kuur kreeg die eventjes hielp maar geen permanente oplossing was. De brandende pijn verdween pas echt toen ik mijn voeding aan ging passen, maar dat is iets voor een andere blog.

Dat is het complexe aan holistische genezing, dezelfde klacht kan andere oorzaken hebben in verschillende personen.

Het effect van de schaamte, taboe en de vaagheid die nog steeds rondom seksuele en genitaliale (?? volgens mij heb ik net een nieuw woord verzonnen) problemen heen hangt is hartverscheurend en destructief voor de intimiteit met een geliefde en soms zelfs ons leven.

Dus terug naar kegels en klachten die wel voortkomen uit de bekkenbodem.
Problemen hoeven lang niet altijd te liggen aan een zwakke bekkenbodem, zoals dikwijls beweerd word. Je bekkenbodem kan namelijk ook te gespannen zijn (en ook dat kan urineverlies geven). Maar een verkrampte of te gespannen spier is ook altijd een zwakke spier! En meer spanning creëren door het doen van kegels is dan niet het beste idee, in ieder geval niet voordat je bewust kunt ontspannen.

Bekkenbodem training is niet alleen belangrijk bij klachten

Maar bekkenbodem training is niet alleen belangrijk als je klachten ondervind! Een sterke, gezonde bekkenbodem zorgt ook voor betere seks, intensere orgasmes en meer genot.

Voor je begint is het dus belangrijk om te weten of je bekkenbodem zwak, gespannen, of iets ertussenin is.
Omdat ons onderlijf, seksualiteit en genitalien zo beschaamd en genegeerd worden hebben veel vrouwen niet het bewustzijn om in hun bekken te voelen wat daar gaande is. Het voelt gevoelloos en verdoofd, maar als we het gefluister van ons lijf niet meer kunnen waarnemen, gaat het lichaam schreeuwen zodat we wel moeten luisteren.

Onze bekkenbodem bestaat uit 16(!) verschillende spieren in 3 lagen en de belangrijkste functie is om onze organen binnen te houden. De spieren zijn verbonden aan onze heupbotten, buikspieren en bovenbenen en vormen dus het centrum van een heel groot deel van ons lichaam. In de bekkenbodem eindigen zelfs zenuwuiteinden die verbonden zijn met ons hart en hersenen. Niet een gebied wat we zomaar kunnen negeren vanwege alle seksuele schaamte.

Heb je een te gespannen bekkenbodem? Vermijd dus kegels. Relaxen van de bekkenbodem kun je doen door massage, ontspanningsoefeningen (adem naar je bekken en stel je voor dat die wijder worden en uitzetten) en de-armouring. De-armouring is een techniek om gestagneerde energie en vastzittende emoties uit het lichaam te bevrijden, want bijna altijd is er een psychosomatische oorzaak bij spanning in het lijf.

En hoe zit het met het yoni ei?

Wanneer de spanning niet zo intens is dat je niks meer in je vagina kunt inbrengen kun je wel oefenen met het yoni ei. Doe geen gewicht of weerstand oefeningen en ga er niet onbewust mee rondlopen. Oefen zittend of liggend, span lichtjes aan zodat je het verschil kunt voelen en focus je dan volledig op de ontspanning.

Wanneer je zwakke spieren hebt kun je wel kegels of kracht yoni ei oefeningen doen. Maar wel op de juiste manier.
Het aanspannen van de bekkenbodem doe je het optimaalst op de uitademing. Je bekkenbodem en je middenrif zijn met elkaar verbonden, tijdens de inademing maak je een natuurlijke neerwaartse beweging, en tijdens de uitademing gaan deze spieren juist omhoog. Dus aanspannen en omhoog trekken is het meest natuurlijk op de uitademing.

Verder span je niet alleen de spieren aan rond je urinebuis, wat veel mensen denken, maar je hele bekkenbodem. Die loopt van je anus tot je clitoris. Let op dat je je billen, buik, schouders en kaken ontspannen houd. Dit vergt oefening. Vind je het heel lastig om de rest van je lijf te ontspannen, dan is dat ter compensatie en dat kan een teken zijn van een zwakke bekkenbodem.

In The Yoni Egg Starter Kit besteed ik veel aandacht aan de werking van de bekkenbodem spieren en krijg je een oefening om de juiste spieren te trainen. Als je het doet kun je het maar beter goed doen! Naast verhelpen en voorkomen van klachten helpt het yoni ei ook om meer gevoel, focus en aandacht te creëren in dit deel van je lichaam, met betere seks en intensere tenenkrullende orgasmes tot gevolg. En ja, ook dat word uitgebreid besproken in The Yoni Egg Starter Kit plus alles wat je moet weten om op een veilige, en vooral leuke en lekkere manier met het yoni ei te starten!!

Leave a comment