Skip links

Dit kunnen redenen zijn waarom je lastig een orgasme krijgt

De meeste vrouwen overkomt het ergens in hun leven: moeilijk klaar kunnen komen. Voor sommigen zijn het enkele keren, voor anderen is het een fase, en er zijn ook vrouwen die hun eerste orgasme pas op hun 50ste krijgen… Of misschien helemaal nooit. Ik vroeg laatst in mijn instagram stories wie nooit orgasme moeilijkheden had ervaren. Dat wil zeggen, altijd het orgasme kunnen krijgen wat, hoe en wanneer ze het wilden. Minder dan 10% antwoorde met ja…

Wanneer het over seks gaat is de algemene opvatting dat het allemaal natuurlijk en spontaan moet gaan. Zo ook met orgasme, krijg jij ze niet of moeilijk is er vast wat mis met je. Maar, lieve vrouw, ik kan dit niet vaak genoeg zeggen, er is niks mis met je.

Wanneer je orgasme moeilijkheden ervaart is dat met een reden, en orgasme is een skill die we allemaal kunnen leren. Door bijvoorbeeld te oefenen met massage, meditatie of ademhalings technieken, of je huidige situatie en mindset te veranderen.
Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen die ik zie in mijn coaching waarom het lastig is om een orgasme te krijgen.

#1 Gedachten, terug in je hoofd schieten en afgeleid zijn.

De absolute nr 1 als het op orgasme problemen aankomt. We rennen en vliegen de hele dag, maken veelvuldig gebruik van dat briljante hoofd van ons, negeren signalen van ons lijf want we moeten door, door door. En dan ‘s avonds willen we ineens uit ons hoofd, in ons lijf. Not gonna happen. Want als er iets een puur lichamelijke activiteit is, is het seks, niet handig met een hoofd wat maar blijft malen. Er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom je in je hoofd blijft, maar begin eens met gedurende de dag wat meer aandacht te geven aan je lichaam, en te zorgen voor meer ontspanning ruim voor je sexytime.

#2 Je orgasme tot een doel maken.

Oh het grote paradox van klaarkomen. Als je je er niet op richt overkomt het je ineens en als je heeeel graag wilt lukt het niet. In plaats van het orgasme als het doel te zien, en er naar toe te werken, focus je op het genot wat je ervaart. Welke sensaties voel je in je lichaam. Als je een orgasme ziet als iets onbereikbaars is in de toekomst, zal het daar ook blijven. Richt je aandacht op wat je nu wel ervaart.

#3 Weet je wat je zelf fijn vind?

Door regelmatig aan zelfbeminning te doen ontdek je wat jouw pleasure spots zijn en hoe je lichaam werkt. Zelfbeminning verschilt van masturbatie omdat je alle tijd neemt om te ontdekken en liefdevol met het tempo van jouw lichaam mee te gaan, ipv doelgerichte stimulatie toepassen om klaar te komen. Leer jouw unieke seksuele lichaam en geest kennen, want misschien is het wel heel anders dan het beeld wat je hebt van hoe het zou moeten zijn.

#4 Je lichaam verlangt een ander tempo.

Een van die ‘hoe-het-zou-moeten-zijn’ opvattingen is dat seks snel, hard en doelgericht moet en dat penetratie het ‘echte werk’ is. Allemaal BS. Maar hierdoor negeren we de signalen van ons lichaam, en wanneer we dit lang genoeg doen word je yoni gevoelloos. Je voelt minder negatieve sensaties, maar ook minder genot. Leer weer naar je yoni luisteren en haar keuzes respecteren. Voor veel vrouwen ligt dit tempo veel lager en kan het soms wel 30-40 minuten duren voor we opgewonden genoeg zijn voor een orgasme.

#5 Problemen in je relatie

Dit kan van alles zijn. Misschien koester je wrok tegen je partner en onthoud je hem/haar onbewust van het plezier om jou genot te schenken. Misschien voel je je niet meer genoeg tot hem/haar aangetrokken om opgewonden genoeg te raken voor een orgasme, of is er sleur in jullie relatie en seksleven. Wanneer dit herkenbaar voor je is, met name wanneer je alleen wel makkelijk klaarkomt, zal je verder moeten kijken dan alleen de slaapkamer. Er zijn drie oplossingen, werk aan je relatie, ga uit elkaar of accepteer dat je (voor nu) geen orgasme krijgt tijdens seks.

#6 Misbruik, trauma of andere pijnlijke (kindertijd) ervaringen.

Orgasme is de ultieme staat van overgave, wanneer we klaarkomen gaat het deel in ons brein wat uitkijkt naar gevaar op stil.
wanneer jij nog spanning en trauma in je lijf hebt omdat in het verleden je seksualiteit is bekritiseerd, er misbruik van is gemaakt of over je grenzen is gegaan, zal je lijf die controle niet makkelijk los durven laten. Soms zijn dit soort ervaringen al lang vergeten, zoals een oma die je beschaamde omdat je op je 3e met je vulva tegen een knuffelbeest aan wreef. Bij onverwerkt seksueel misbruik of trauma is trauma therapie essentieel voor je aan orgasme coaching begint.

#7 Te weinig informatie over wat orgasme is en hoe je lijf werkt.

Wanneer we aan orgasme denken, denken we meestal aan de intense explosie van seksueel genot, een climax van 10 tot 30 seconden waarna de vrijpartij meestal ten einde is. Maar er zijn heel veel verschillende soorten orgasmes, sommigen voelen aan als een langdurige diepe staat van genot, als champagnebubbels in je buik, als spirituele connectie of een diepe serene rust. Misschien ervaar je al orgasmes, alleen niet de climax-soort die we kennen.
Een andere verkeerde opvatting die nog steeds heerst is dat we klaar moeten komen door penetratie, maar voor zo’n 80% van de vrouwen is een clitoraal orgasme het gemakkelijkst. Een orgasme door penetratie is mogelijk, maar als je clitoris helemaal buiten beschouwing laat kan dat de reden zijn waarom je niet klaarkomt.

Wat kun je er aan doen?

Veel van deze redenen spelen zich af in je onderbewustzijn, in het moment zelf voel jij waarschijnlijk alleen de frustratie dat het wéér niet lukt of hoe lang het duurt. Terwijl je lichaam en hersenen er dus een hele goede reden voor hebben. Wil je meer inzicht in wat jou remt om zo orgastisch te zijn als je zou willen? In een gratis sessie kijk ik met je mee naar jouw situatie en geef ik je persoonlijke tips. Vraag hier jouw gratis sessie aan.

Leave a comment