Skip links

Is het yoni ei wel veilig om te gebruiken?

Soms word ik zo sip als ik de prachtige resultaten merk die ik heb met het yoni ei en de enthousiaste verhalen hoor van andere vrouwen terwijl er tegelijkertijd er nog zoveel misinformatie is over deze schitterende practice, die vrouwen er van weerhoud er mee te gaan oefenen. Misschien heb je allerlei bezwaren gehoord in de media over het gebruik van een yoni ei en heeft je dat aan het twijfelen gebracht om er een te gaan gebruiken. Ik ben hier niet om je er van te overtuigen het wel te doen maar om je een breder perspectief en de andere kant van het verhaal te bieden zodat je een gegronde keuze kan maken.

Dus, een van de meest gehoorde vragen: is het yoni ei wel veilig om te gebruiken? En hier is niet één antwoord op te geven. De cheerleader in mij gilt nu het liefst, jaaaa gogogog woman we hebben een Y, we hebben een O…. Nou goed je snapt het. Maar het ligt genuanceerder, laten we eens kijken naar de voornaamste bezwaren die vaak gemaakt worden tegen het yoni ei:

“Het yoni ei zou bijdragen aan verkramping van de bekkenbodem.”

Bij onjuist of te lang gebruik kan het dragen van een object in de vagina, of dat nou een yoni ei is of vaginale balletjes zorgen voor meer spanning en verkramping van je bekkengebied. Terwijl al zoveel vrouwen hier mee te dealen hebben.
Bij juist gebruik, dus bewuste oefeningen met de focus op ontspanning, niet te lang dragen van het ei en zo nodig alleen met persoonlijk advies van een expert, kan het juist helend en ontspannend werken

“Edelstenen zijn niet geschikt voor inwendig gebruik.”

Niet allemaal nee. Het zorgvuldig kiezen van het materiaal (spoiler: nefriet jade of glas zijn de beste opties, lees op mijn blog waarom) is belangrijk, veel edelstenen zijn poreus en de haarfijne onzichtbare barstjes kunnen voor bacterie overdracht zorgen. Helaas worden er vanwege de hype allerlei edelstenen tot eitjes gedoopt die daar niet geschikt voor zijn.
Toen ik jaren terug net het yoni ei leerde kennen kon ik super enthousiast en onwetend een edelsteen winkel inlopen en bij elke steen denken “Die wil ik in mijn vagina!! En die ook! En die ook!” Maar dat is dus niet het beste idee 😉

“Risico op toxic schock syndrome.”

Dit werd in 2017 geroepen door een gynaecologe en is gretig opgepakt door de media.
Inmiddels is dit verhaal door meerdere doctoren en gynaecologen weerlegt: er is alleen risico op TSS wanneer een synthetische tampon lange tijd in de vagina word gedragen, met als grootste risico factor het absorberend vermogen. De kans bij correct gebruik en katoenen tampons is nihil.
Het yoni ei is gemaakt van jade of glas en absorbeert niet, je kunt je ei niet gebruiken tijdens je menstruatie en ik raad altijd aan om hem niet langer dan vier uur te dragen (zelfs korter als je net start met de practice) Over de 40 jaar dat het yoni ei naar het westen is gekomen is er nog nooit een gerapporteerd geval geweest van TSS door het yoni ei.

“Het yoni ei zou infecties veroorzaken.”

Bij onhygiënisch gebruik van zo’n beetje alles wat je in je vagina stopt kunnen infecties ontstaan (trouwens ook bij overdreven hygiënisch gebruik, door bijvoorbeeld desinfecterende middelen en zeep). Dat is met het yoni ei niet anders, gebruik altijd een volledig intact ei van goede kwaliteit zodat er geen haarfijne scheurtjes inzitten.
Was hem na gebruik met warm water, reinig het gaatje met een tandenrager of door te blazen en dan is het echt goed. Er zijn nog een aantal extra stappen die je kunt nemen, die beschrijf ik hier. Het belangrijkste is dat jij je vertrouwd en ontspannen voelt tijdens het gebruik van jouw yoni ei.

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het resultaat zou hebben.”

Klopt. Zoals er heel erg weinig wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd op vrouwelijke seksualiteit. 50 Jaar geleden werd yoga en meditatie ook afgedaan als gezweef omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor was. Inmiddels is dat er wel en zijn de voordelen alom bekend. Vertrouw op de wijsheid van je lichaam, je eigen ervaring en wordt je eigen onderzoeker

“Het zit tussen je oren, is een placebo, onzin, zweefteef enzovoorts.”

Allemaal prima wat mij betreft. Ik heb meer, intensere en verschillende soorten orgasmes, ik heb lagen van zelfkritiek en schaamte geheeld, ik ervaar een diepe connectie met mijn partner, mijn menstruatie verloopt rustiger en ik voel meer liefde voor mijn lichaam. En ik ken honderden vrouwen die soortgelijke resultaten behaalden. Als dat tussen onze oren zit bevestigt dat voor mij alleen maar hoe wonderlijk magisch onze geest werkt.

Dus is het yoni ei veilig om te gebruiken? De grootste aanname dat het onveilig zou zijn door het risico op TSS is ongegrond. En alle andere punten zoals een goede hygiëne en een juiste beoefening zijn heel eenvoudig toe te passen, waardoor het echt veilig is om een yoni ei te gebruiken. De voordelen zijn het dan ook zeker waard om het te proberen.

Download hier drie gratis yoni ei oefeningen plus instructievideo zodat je het voor jezelf kunt ontdekken!

Leave a comment