Skip links

Wanneer kan je je Yoni Ei beter niet gebruiken?

Er zijn een paar situaties waarbij het beter is om je ei even te laten voor wat het is of waar extra voorzichtigheid of hygiëne op zijn plek is. In deze blogpost bespreek ik zowel de absolute no-go’s, de be-carefuls en ook wat je in plaats van zou kunnen doen, zodat je wel de verbinding met je ei en de practice behoud zonder hem daad werkelijk in te brengen.

 

Wanneer je je ei niet kunt gebruiken:

 • Zwangerschap – Wanneer je zwanger bent is het niet veilig om je yoni ei te gebruiken. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat het kwaad kan maar ook geen die bewijzen dat het veilig is. In de eeuwenoude traditie van het jade ei word geschreven het niet te doen, dat lijkt mij genoeg reden om het risico niet te nemen.
 • Menstruatie – Gebruik je yoni ei niet tijdens de eerste dagen van je menstruatie omdat dit de natuurlijke energieflow van je lichaam tegenspreekt. Tijdens je menstruatie wil je lichaam ontladen en loslaten terwijl yoni ei beoefening juist een opwaardse beweging maakt. Het kan zorgens voor stagnering van je energie flow met buikpijn of andere klachten als gevolg.
 • Tijdens een actieve uitbraak van een soa of schimmel infectie – Het yoni ei kan helpen met het verminderen van de klachten maar dit dient te gebeuren tussen de actieve uitbraken door. Naast dat het vaak niet prettig is om iets in te brengen wanneer je deze klachten ervaart brengt het yoni ei ook meer warmte en vocht in je vagina iets wat je vaak op zo’n moment wil voorkomen omdat de klachten van zichzelf al heet en vochtig zijn. Tussen uitbraken door kan er wel geoefend worden, zie daarvoor verderop in deze blog.
 • Als je ei barstjes vertoont – De eieren die ik aanraad (nefriet jade, glas of tachyon, lees hier) zijn veilig om inwendig te gebruiken. Echter kunnen meer poreuze stenen wel barstjes vertonen, als je die gebruikt wees daar dan extra alert op en breng het ei niet in omdat er in barstjes bacteriën kunnen gaan zitten die je niet in je vagina wilt.

Wees extra voorzichtig bij:

 • Een spiraaltje – Je draagt een spiraaltje omdat je penetratie seks wilt hebben zonder zwanger te worden. Het yoni ei geeft veel minder druk en beweging dan het hebben van seks dus dat is geen probleem. De voorzichtigheid zit hem in dat het koordje niet verstrikt raakt in het uiteinde van de draadjes die uit je baarmoedermond steken.
  Zorg er voor dat je een eitje hebt met een gaatje door het smalle gedeelte (je gebruikt het ei met de bolle kant omhoog) zoals dit nefriet jade ei. en wees je er extra bewust van dat het ei in deze richting in je vagina blijft.
 • Intense aandoeningen of klachten van de bekkenbodem – Bij extreme verkramping van de vaginaspieren (vaginisme), erge verzakking of andere aandoeningen waar je over twijfelt, vraag je advies aan een bekkenbodemtherapeut.
  Het yoni ei kan zeker helpen bij bekkenbodemklachten maar wanneer deze ver gevorderd zijn doe je dit het best onder begeleiding. Beter is natuurlijk nog om ze te voorkomen.
  Wanneer je niet in behandeling bent, maar wel merkt dat je een erg gespannen bekkenbodem hebt, focus je oefeningen dan het meest op ontspanning en span alleen lichtjes aan zodat je het contrast kunt voelen.
 • Tussen actieve uitbraken van een soa of schimmelinfectie – Zoals hierboven genoemd gebruik je je ei niet tijdens een uitbraak. Wanneer je van jezelf weet dat het een regelmatig terugkerende klacht is kan het ei wel helend werken tussen uitbraken door. Zorg echter wel voor een uitstekende hygiene van het ei. In deze blog lees je meer over hygiene.

 

Wat kun je wel doen zonder het ie in te brengen?

 • Energetisch ei – Je kunt alle oefeningen doen waarbij je je inbeeld dat je een ei draagt zonder hem daadwerkelijk in te brengen. Zie en voel bijvoorbeeld als een gouden lichtgevend eitje in je vagina waarmee je de oefeningen doet. Je traint nog steeds je bekkenbodem en hebt ook de energetische en ontspannende resultaten van het doen van een oefening.
 • Mediteer met je ei – Je kunt je ei vasthouden of in je schoot leggen tijdens meditatie om de binding met je ei en de traditie te voelen.
 • Plaats je ei op een altaar of ander speciaal plekje – Wanneer je het ei voor korte of lange termijn niet kunt of wilt gebruiken kun je hem op een altaar leggen (er zijn houdertjes voor te koop) of opbergen op een ander speciaal plekje. Zo is de kans groter dat je de practice weer op zult pakken dan wanneer hij onder een laag stof in je nachtkastje verdwijnt.

Als je deze blog leest is de kans groot dat je nog helemaal nieuw bent met het yoni ei, of misschien ben je net begonnen. Zoals je nu misschien begint te merken is het yoni ei meer dan alleen een eitje in je vagina inbrengen, en ben je nieuwsgierig wat er nog meer te ontdekken valt. I’ve got you sister! Wat dacht je van een simpele online cursus waarin ik je in een paar uur meeneem, en alles uitleg wat je moet weten om effectief, veilig en gerust te kunnen oefenen met het yoni ei. De Yoni Egg Starter Kit is precies dat. Ik ga veel dieper in op wanneer je ei niet te gebruiken, heling, consistentie maar ook je bekkenbodem, meer genot en orgasme. Natuurlijk krijg je ook begeleide audio oefeningen om te doen met het ei, en zelfs de optie voor persoonlijke begeleding op jouw reis met het yoni ei. Neem hier een kijkje

Leave a comment