Skip links

Hoe gebruik je je yoni ei hygienisch

Voor optimaal plezier van je yoni ei is een goede hygiëne essentieel. En no worries als je schoonmaak routine niet zo strikt was als ik hem hier beschrijf. Deze blog is enkel om je de verschillende opties te laten zien. Kies de methodes die voor jou goed voelen zodat je optimaal kunt ontspannen bij het gebruik van jou yoni ei.

Voor het eerste gebruik

Het eerste wat je wilt doen na ontvangen van je ei (okay, okay, nadat je hem bewonderd hebt natuurlijk) is hem desinfecteren. Dit doe je de eerste keer het beste door hem even in kokend water te leggen. Let op dat niet elke steen daar even goed tegen kan, de eieren die ik altijd aanraad, Nefriet Jade en het Tachyon ei kunnen beide tegen kokend water. Koop hier jouw nefriet jade ei.

De reden dat je soms leest dat koken van je yoni ei wordt afgeraden is omdat er dan materiaal verkocht wordt dat kan barsten. Heb je dus andere, meer poreuzere stenen zoals rozenkwarts of amethist? Vermijd koken dan helemaal, ook nep jade kan breken door het te koken. Persoonlijk heb ik mijn bedenkingen om iets in je vagina te stoppen wat niet tegen druk of hitte kan. Lees hier meer over welke steen je het beste kunt kiezen.

Na gebruik

Na gebruik kun je je ei het schoonmaken door hem af te spoelen met warm water. Voor extra hygiëne zou je je ei een paar minuten in een glas water met een paar druppels betadine kunnen leggen. Na elk gebruik opnieuw koken is niet nodig, maar kan wel als je het een fijn idee vind.
Gebruik je een meer poreuze steen als yoni ei? Besteed dan extra zorg aan hygiëne omdat er in het materiaal (zeker van lage kwaliteit) haarfijne onzichtbare barstjes kunnen komen die bacteriële infecties kunnen overdragen (maar dus niet koken).

Even een sidenote over appel cider azijn wat soms gebruikt word bij het ontsmetten van yoni eieren; Appel cider azijn is niet zo anti-bacterieel als betadine dat is. Bovendien kan het gebruik ervan een chemische reactie geven met nefriet jade waardoor er witte vlekken verschijnen. Dit is nog steeds veilig om te gebruiken, maar minder mooi.

Tot het gaatje…

Een ongeboord eitje zou de voorkeur hebben boven geboord omdat het hygiënischer zou zijn. Ik denk dat dat onzin is, je kunt het gaatje prima schoon houden. Bovendien zijn de voordelen van een geboord eitje vele malen groter dan ongeboord. Wel geef ik de voorkeur aan een horizontaal gaatje door het smalle uiteinde, lees ook hier.

Een paar tips om het gaatje goed schoon te krijgen: Maak je eitje schoon, direct na gebruik. Als je namelijk langer wacht kan vaginaal vocht opdrogen en is het er lastiger uit te krijgen. Heeft er om de een of andere reden toch tijd tussen gezeten? Kook je ei dan opnieuw om het alsnog te desinfecteren.

Gewoon schoonmaken doe je door het koordje te verwijderen en het gaatje onder de warme kraan met hoge druk te houden zodat hij goed schoon gespoeld word. Daarna kun je er een tandenragertje doorheen halen en een keer door het gaatje blazen om er zeker van te zijn dat er niks achter is gebleven.

Hygiënisch koordje

Als je voor optimale hygiëne wilt gaan kies dan tanden floss als touwtje. Zorg er wel voor dat je floss uitzoekt zonder fluor en zonder wax. Deze vind je bij de biologische supermarkt of reformwinkels. Floss is hygiënisch verpakt en daardoor de schoonste keuze. Maar ik hoor ook wel eens dat floss te scherp aanvoelt aan de gevoelige huid rondom de vagina. Je kunt dan ook kiezen voor ongebleekt, ongeverfd katoen of zijde draad, verkrijgbaar bij borduur of haak winkeltjes. Je zou je bolletje dan een paar minuten in gekookt water met een paar druppels betadine kunnen leggen, laten drogen en in een ziploc zakje kunnen bewaren voor hygiëne.

Wat je ook kiest, pak bij elk gebruik een nieuw stukje draad.

Energetisch Reinigen

Als je dat prettig vind kun je je yoni ei ook energetisch reinigen. Wanneer je bijvoorbeeld een healing practice hebt gedaan waar veel negativiteit is ontladen kan het fijn zijn om je ei in stromend (zee)water te houden of te smudgen met witte salie. Je kunt het ei vervolgens opladen door het in het licht van de volle maan, de zon of in de aarde te leggen. Het is niet perse nodig maar als dit iets is waar jij je fijn bij voelt doe het dan vooral omdat het je yoni ei beoefening positief zal beïnvloeden.

Als laatste is het nog belangrijk om te noemen dat ik soms hoor dat vrouwen bijna nerveus worden als het de hygiëne van hun yoni ei betreft, dat is simpelweg niet nodig. Het yoni ei is niet anders dan een normaal seksspeeltje, houd hem netjes schoon, desinfecteer hem regelmatig en dan is het echt goed. Je vagina is een zelfreinigend orgaan en bij een yoni ei is geen reden tot meer smetvrees dan bij al het andere wat je er in stopt.

Dus kies die methode die voor jou het meest comfortabel voelt waardoor jij jouw yoni ei met ontspannen kan gebruiken en je je geen zorgen hoeft te maken zodat je optimaal kunt genieten.

Begin je net met het yoni ei, of wil je beginnen maar weet je niet goed hoe? Neem eens een kijkje bij mijn Yoni Egg Starter Kit, een online cursus die uitgebreid uitlegt hoe je het best kunt oefenen met jouw yoni ei om er de beste resultaten uit te halen. Ik ga veel dieper in op hygiene en gebruik, maar leg je ook alles uit over de afkomst, de werking van je bekkenbodem, hoe deze effectief te gebruiken en je krijgt natuurlijk yoni ei oefeningen. Bestel hem hier.

Leave a comment