Skip links

Verlies je levensenergie bij een clitoraal orgasme??

Toen ik me jaren terug in tantra begon te verdiepen, veroordeelde ik mezelf elke keer als ik een clitoraal orgasme had. Terwijl de westerse wetenschap aan heeft getoond dat een orgasme gezond is, leren eeuwenoude oosterse tradities dat je juist energie verliest. Vandaag schrijf ik over mijn visie hierover.

Er zijn stromingen die leren dat een piek-orgasme (voor de man is dat met ejaculatie en voor de vrouw meestal via haar clitoris) een verspilling is van je seksuele energie. Je seksuele energie is de energie die nieuw leven voort kan brengen en deze bevind zich in je bekkengebied. Door een piek orgasme of climax, zoals de meesten van ons een orgasme kennen, zou dit uit je lichaam schieten in plaats van het te circuleren door je lichaam om hier gebruik van te maken.

Okay, niet gelijk schrikken. Er zijn meerdere kanten aan dit verhaal.

In het begin van de 20e eeuw documenteerde de bekende psycholoog Freud dat een orgasme via de clitoris kinderachtig zou zijn en dat een echte vrouw alleen klaar zou moeten komen door penetratie van een penis. Inmiddels is dit natuurlijk enorm achterhaald. Het is waarschijnlijker dat Freuds eigen seksuele ego een belangrijke rol speelde in dit statement.
Maar hier komt nog wel steeds het patriarchale idee uit voort waardoor zoveel vrouwen zich onzeker voelen als ze geen orgasme kunnen krijgen door penetratie.

De clitoris is voor de meeste vrouwen de meest gangbare bron tot een orgasme. Haar parel (de clitoris is een groter orgaan met zwellichamen die dieper in je lichaam rijken) bevat zo’n 8000 zenuwuiteinden alleen maar bestemd voor jouw genot. In je vagina zijn dat er veel minder en bovendien vraagt ze een andere aanpak die ons vooral door porno en de media word geleerd. Hier zien we met name de mannelijke seksualiteit als de norm voor wat de meeste vrouwen ook lekker zouden (moeten) vinden en om ons tot een orgasme brengen.

Maar terug naar de levensenergie. Hoewel minder dan de westerse religies, zijn ook de oosterse spirituele stromingen beïnvloed door patriarchale ideeën en opvattingen. Met name dat deel wat naar het westen is gekomen. Het zou me niks verbazen als ook de leer over het clitorale orgasme hierdoor is beïnvloed. De filosofie van tantra staat tenslotte voor het verwelkomen en omarmen wat bij het leven hoort, het uitsluiten van een soort orgasme lijkt me tegenstrijdig.

Ik zeg niet dat er helemaal geen kern van waarheid in zit.

Maar mijn mening is als volgt: Er ligt al zoveel schaamte op (vrouwelijke) seksualiteit, en voor veel vrouwen is de clitoris DE manier om klaar te komen. En velen hebben daar ook een uitdaging mee.

De reden daarvoor is vaak juist al die schaamte, taboe, trauma en blokkades. Laten we het taboe op de clitoris niet nog eens vergroten door de onze interpretatie van spirituele stromingen die juist seksuele vrijheid kunnen geven.

Bovendien hebben westerse wetenschappelijke onderzoeken nog nooit uitgewezen dat wat voor orgasme dan ook ongezond zou zijn, integendeel. Daarbij kan ik me ook niet voorstellen dat moeder natuur een foutje heeft gemaakt om ons uit te rusten met 8000 zenuwuiteinden die ons van levensenergie zouden beroven.

Voor mij gaat het meer over de intentie die je hebt met het orgasme wat je krijgt dan het lichaamsdeel hoe je dit bereikt.

Wanneer je je bijvoorbeeld na de tijd schuldig voelt omdat je een clitoraal orgasme kreeg terwijl je net in een tantra boek had gelezen dat dit ‘slecht’ zou zijn, ja dan kost dat energie. Of wanneer je fantaseert over dingen waar je je na die tijd voor schaamt, je er een orgasme uit perst voor je partner of je clitoris bijna geweld aan doet en je je hele lijf verkrampt…. Ja dan kost een piek orgasme energie. Maar laten we eerlijk zijn, met die instelling kost alles energie.

Omgekeerd wanneer je helemaal opgaat in een vrijpartij, je onwijs geniet van de sensaties in je clitoris maar je vanwege datzelfde tantra boek jezelf remt om mee te gaan in een orgasme. Yep, you geussed it, kost ook energie.

Dat gezegd hebbende zit er wel een kern van waarheid in. Daarom wil ik je uitnodigen om te onderzoeken wat jouw waarheid is. Welke kennis of wetenschap ook is, is namelijk niks vergeleken met de wijsheid van je eigen lichaam. Neem niets aan wat je in een boek, blog of video leert maar probeer het zelf uit.

Het kan heel nuttig zijn om je een paar weken of maanden te ontzien van een clitoraal orgasme. Hierdoor train je je brein om het doel los te laten (sowieso goed idee tijdens seks), meer te genieten van het moment en nieuwe neurale paden tot orgasme te ontwikkelen. Voor mij was het tijdelijk loslaten van clitorale orgasmes bijvoorbeeld de manier om energie orgasmes te ontdekken en langere orgastische staten te ontwikkelen.

Maar benader je ontdekkingstocht niet vanuit een veroordeling voor het clitoraal orgasme maar vanuit liefde, acceptatie en compassie omdat je nieuwsgierig bent welke deuren zich zouden openen als er eentje sluit.

Haal diep adem, ontspan, vier je lichaam en geniet van het moment. En of je orgasme dan uit je cli.toris of je grote teen komt is niet langer belangrijk ?

Leave a comment