Skip links

Maak je leven leuker met je menstruatie cyclus

 

Je veranderd iedere maand in een moordlustig monster en voelt je volkomen kut. Maar o wee als je naar je lichaam luistert want wij powervrouwen houden hun mond bikkelen gewoon door. Menstruatie is een van de taboes waar we liever niet over praten. Zelfs voor vrouwen onderling is het soms nog ongemakkelijk. En dat terwijl de helft van de wereldbevolking er mee te maken heeft (gehad).

In al mijn openheid merk ik het soms ook nog bij mezelf. Als er midden in de winkel wat uit mijn tas valt zal ik intuïtief eerst de tampon oprapen voordat ik mijn sleutels pak. Ik voel me ongemakkelijk als ik bij een ander mijn bloedige handeltje weg wil gooien en hoewel ik de eerste dag het liefst onder een steen kruip kom ik toch braaf mijn afspraken na.

Door alle schande en schaamte rondom menstruatie is er zoveel kennis verstopt gebleven. Terwijl leven naar je cyclus je leven leuker en makkelijker maakt. In deze blog vertel ik je hoe je elke dag van de maand naar jouw voordeel kunt zetten. Elke dag ja, dus ook die dagen dat je jezelf huilend van bed naar bank sleept, een spoor van chocolade wikkels achterlatend…
Er komt veel meer kijken bij je cyclus een keer in de maand een tampon naar binnen drukken. Je cyclus beïnvloed namelijk niet alleen je baarmoeder, het beïnvloed je hele lichaam, je emoties en iedereen om je heen. We leven in een maatschappij waarin nog maar heel weinig vrouwen een idee hebben hoe hun cyclus werkt, laat staan hoe hun cyclus voor hun kan werken.

Eerst even onze cyclus in een notendop.
Ik hoop dat het overbodig is, maar het verbaasd me soms nog steeds hoeveel vrouwen dit niet weten.
Je cyclus start op de eerste dag dat je ongesteld bent en duurt gemiddeld 28 dagen, maar variatie tussen 23 en 35 dagen is nog normaal. De duur en intensiteit van de menstruatie verschild enorm van vrouw tot vrouw maar is over het algemeen 3 tot 7 dagen.
Grofweg in het midden van de cyclus rond de 14e dag vind de eisprong plaats, alleen op die dag ben je vruchtbaar en kun je dus zwanger worden. Sperma blijft overigens wel 5 dagen in leven, dat is dus iets om rekening mee te houden. Wanneer de eicel niet word bevrucht word deze samen met de verdikte wand van de baarmoeder afgescheiden via de vagina. Waarna de cyclus weer van voor af aan begint.

Lees ook: De verassende voordelen van seks tijdens je menstruatie

De pil…
Sorry schatjes, we kunnen er niet omheen. De informatie die ik hier met je deel is minder waardevol als je hormonale anticonceptie gebruikt (pillen, prikken, pleisters, staafjes, ringen en spiraaltjes).
Je hormonen hebben invloed op vrijwel alle processen in je lichaam en op je stemming. Door het gebruik van synthetische hormonen verlies je het contact met je lichaam en alle wijsheid wat ze je te vertellen heeft.
Wij als vrouwen zijn wonderlijke wezens, elke maand bereid ons lichaam ons voor om nieuw leven te creëren. Zouden we deze prachtige eigenschap niet meer moeten eren en respecteren in plaats van het te onderdrukken om tegemoet te komen aan deze mannelijke wereld? Natuurlijk wil je geen baby’s als je daar niet op zit te wachten en wil je wel gewoon lekker kunnen seksen. In een nieuwe blog zal ik dieper in gaan op natuurlijke methodes van anticonceptie.

Feestjes organiseren
Wanneer je dus een natuurlijke en regelmatige cyclus hebt kunnen we voor het gemak even aannemen vier weken duurt, met in elke week een nieuwe fase. Menstruatie, pre-ovulatie, ovulatie, pre-menstruatie.
Zowel lichamelijk als emotioneel gedraagt een vrouw zich verschillend in elke fase, die elk hun eigen eigenschappen en kwaliteiten bezitten.

Als je dit weet, kun je je leven naar je cyclus gaan inrichten. Je menstruatie is een periode van terugtrekken en loslaten, wanneer je naar je lichaam luistert word je dan beloond met een sterkere intuïtie en inspiratie. Plan wat tijd in voor jezelf rondom je menstruatie, hoe meer rust je neemt des te meer energie zul je in de rest van de maand hebben.
In de weken erna bloei je weer op en barst je van de energie om iets te doen met de verkregen inspiratie. Tijdens je eisprong ben je van nature socialer en aantrekkelijker, handig om juist dan dat feestje of sollicitatiegesprek te plannen.

Met het yoni ei laat je verschillende fases van je cyclus gemakkelijker verlopen, je doet bijvoorbeeld healing practices om je lichaam te ondersteunen in haar natuurlijke flow van loslaten, voor je menstruatie. En tijdens ovulatie zijn energie opbouwende oefeningen heel geschikt. Je krijgt ze beide, plus een basis oefening in mijn gratis 3 yoni ei audio oefeningen. Downlaod ze hier.

Leave a comment