Skip links

Over het woord Pussy

Hey mooie vrouw,

Misschien heb je al gezien dat ik binnenkort een workshop geef die ik PussyPower heb genoemd. De naam roept nogal wat vragen op. Want is het wel handig om zo’n gewaagd woord te gebruiken? Schrikt dat niet af?

Weet je wat mij afschrikt? Dat de ownership van ons lichaamsdeel is ontnomen door een biljarden industrie gedomineerd door mannen die er met het fortuin van doorgaan in plaats van de vrouwen aan wie pussy toebehoort.
Wat mij afschrikt is dat er wereldwijd 125 miljoen meisjes genitale verminking ondergaan vanuit het oprechte geloof van hun cultuur dat dat is wat een vrouw ‘zuiver’ houd
Wat mij afschrikt is dat vrouwen wijs word gemaakt dat hun lichaam en geslachtsdelen vies en lelijk zijn alleen om ze producten te laten kopen om dit ‘probleem’ te fixen. En dat er een heel verdienmodel is om onze vruchtbaarheid en menstruatie (en daarmee onze vrouwelijke intuïtie) te onderdrukken
Wat mij afschrikt is dat het aantal vrouwen die haar binnenste vulva lippen om esthetische reden laat wegknippen elk jaar stijgt met 45% waarvan steeds meer meisjes onder de 15 jaar.

Als vrouwen toch eens in dezelfde mate van onze pussies konden profiteren als het patriarchaat dat doet…

En dat begint met het woord.

We hebben geleerd om het meest vrouwelijke deel van ons lichaam te onderdrukken, te verafschuwen en te vrezen. Waarom? Omdat ze de power heeft om levens te geven en levens te veranderen. Zoveel kracht gebundeld in een vrouwenlichaam is beangstigend, dus worden we aangemoedigd om onze intuïtie, onze sensualiteit en onze sterkste emoties het zwijgen op te leggen.

Maar pussy heeft een stem, het is de fluistering die je ertoe aan heeft gezet dit artikel te lezen en de fluistering die mij er toe bracht het te schrijven.
Het is je innerlijk weten die je zetjes geeft in de richting van je dromen en hartsverlangens. Ze is de bron van het leven, en de richtingaanwijzer om je leven vollop te leven.

Yes, pussy is not a “pussy”. Pussy is pretty bad ass.

En toch hebben we nooit geleerd hoe we naar haar kunnen luisteren, sterker nog, we hebben geleerd nooit naar haar te luisteren.

Pussy loves pleasure.

Niet alleen seksueel, maar alles wat jou plezier geeft. Je droom waarmaken, jezelf een warm bad gunnen na een week rennen en vliegen, om opslag vragen, met een vrouw trouwen, voor jezelf kiezen. Owning your feminine power.

Want genot doet iets interessants met je brein, het word overspoelt met geluksstofjes en wanneer een vrouw zich lekker en zeker in haar lijf voelt dan is ze krachtiger dan ze ooit had durven dromen. Pleasure is het tegengif tegen zelfkritiek en machteloosheid.

Als je wilt weten waar je true power zich bevind, zoek dan op de plekken waarvan je geleerd hebt ze te vrezen; je seksualiteit, je orgasme, menstruatie, geboorte en menopauze. Allemaal processen met betrekking tot pussy.

Maar kan dat dan niet met een zachter, vriendelijker woord? Waarom pussy?

Vagina? Anatomisch incorrect omdat het alleen het inwendige deel beschrijft. Bovendien is het een leenwoord uit het latijn wat schede betekend. Een omhulsel voor een zwaard, een fallusvormig object dus wederom in dienst van de man.

Yoni? Een prachtig woord wat bron van het leven betekend in sanskriet. Maar het voelt voor mij te ver weg en marketingtechnisch ook niet handig omdat de helft van de vrouwen denkt dat ik het over een tamponmerk heb.

Daarbij bekt pussy gewoon lekker, probeer het eens. Haal diep adem en fluister het tegen jezelf.

Pussy.

Serieus, ik maak geen grapje.

Pussy.

Er gebeurt iets magisch wanneer een vrouw het woord opeist wat ze zo lang heeft afgestaan aan obsceniteit en pornografie.
Ze lacht, ze giechelt, voelt die inner spark of joy. Een beetje ondeugend, in a good way, als een klein kind die stiekem in de koekjestrommel graait. Het woord zelf uitspreken geeft een direct gevoel van empowerment, een lichtknopje wat aangaat van een diep innerlijk weten en een gevoel van verbinding met je sisterhood.

Het terugnemen van onze female empowerment begint met niet langer de woorden schuwen die misbruikt zijn om je vrouwelijke kracht te onderdrukken.

In the beginning there was a word
And the word, my darlings, is Pussy *

Wil je ontdekken wat pussy jou te vertellen heeft. Ik heb nog een paar plekjes vrij op 23 februari, neem een kijkje op deze pagina voor meer informatie en om je aan te melden.
Van elke deelname word 1,- geschonken aan The Desert Flower Foundation, een stichting die zich inzet tegen vrouwen besnijdenis.

Zie ik je dan?
Liefs,
Lotte

*Quote uit ‘Pussy a reclamation – Regena Thomashauer

Leave a comment