Wanneer kan je je Yoni Ei beter niet gebruiken?

Er zijn een paar situaties waarbij het beter is om je ei even te laten voor wat het is of waar extra voorzichtigheid of hygiëne op zijn plek is. In deze blogpost bespreek ik zowel de absolute no-go’s, de be-carefuls en ook wat je in plaats van zou kunnen doen, zodat je wel de verbinding met je ei en de practice behoud zonder hem daad werkelijk in te brengen.

 

Wanneer je je ei niet kunt gebruiken:

 

 • Zwangerschap – Wanneer je zwanger bent is het niet veilig om je yoni ei te gebruiken. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat het kwaad kan maar ook geen die bewijzen dat het veilig is. In de eeuwenoude traditie van het jade ei word geschreven het niet te doen, dat lijkt mij genoeg reden om het risico niet te nemen.
 • Menstruatie – Gebruik je yoni ei niet tijdens de eerste dagen van je menstruatie omdat dit de natuurlijke energieflow van je lichaam tegenspreekt. Tijdens je menstruatie wil je lichaam ontladen en loslaten terwijl yoni ei beoefening juist een opwaardse beweging maakt. Het kan zorgens voor stagnering van je energie flow met buikpijn of andere klachten als gevolg.
 • Tijdens een actieve uitbraak van een soa of schimmel infectie – Het yoni ei kan helpen met het verminderen van de klachten maar dit dient te gebeuren tussen de actieve uitbraken door. Naast dat het vaak niet prettig is om iets in te brengen wanneer je deze klachten ervaart brengt het yoni ei ook meer warmte en vocht in je vagina iets wat je vaak op zo’n moment wil voorkomen omdat de klachten van zichzelf al heet en vochtig zijn. Tussen uitbraken door kan er wel geoefend worden, zie daarvoor verderop in deze blog.
 • Als je ei barstjes vertoont – De eieren die ik aanraad (nefriet jade, glas of tachyon, lees hier) zijn veilig om inwendig te gebruiken. Echter kunnen meer poreuze stenen wel barstjes vertonen, als je die gebruikt wees daar dan extra alert op en breng het ei niet in omdat er in barstjes bacteriën kunnen gaan zitten die je niet in je vagina wilt.
 • Wanneer je lichaam aan geeft dat ze het ei niet wil vandaag – We zijn vaak gewend om de grenzen van ons lichaam te overschrijden om sneller klaar te zijn voor penetratie. Dit is wat we ten slotte zien in porno en de media. Voor veel vrouwen heeft hun lichaam langer nodig om opgewonden te raken en het yoni ei is een fantastische tool om je consent en grenzen te leren kennen.
  Ik begeleid mijn oefeningen altijd zo dat je eerst afstemt op je lijf en naar haar leert luisteren. Bij een nee breng je je ei dus niet in. Je kunt hier een gratis oefening downloaden die je dit principe leert.

 

Wees extra voorzichtig bij:

 • Een spiraaltje – Je draagt een spiraaltje omdat je penetratieseks wilt hebben zonder zwanger te worden. Het yoni ei geeft veel minder druk en beweging dan het hebben van seks dus dat is geen probleem. De voorzichtigheid zit hem in dat het koordje niet verstrikt raakt in het uiteinde van de draadjes die uit je baarmoedermond steken.
  Zorg er voor dat je een eitje hebt met een gaatje door het smalle gedeelte (je gebruikt het ei met de bolle kant omhoog) en wees je er extra bewust van dat het ei in deze richting in je vagina blijft. Doe ook geen oefeningen waarbij je gewichtjes aan het koordje hangt. Wanneer je vertrouwd genoeg bent dat je het ei er zelf uit kunt drukken hoef je helemaal geen koordje meer te gebruiken.
 • Intense aandoeningen of klachten van de bekkenbodem – Bij extreme verkramping van de vaginaspieren (vaginisme), erge verzakking of andere aandoeningen waar je over twijfeld vraag je advies aan een bekkenbodemtherapeut.
  Het yoni ei zeker kan helpen bij bekkenbodemklachten maar wanneer deze ver gevorderd zijn doe je dit het best onder begeleiding. Beter is natuurlijk nog om ze te voorkomen.
  Wanneer je niet in behandeling bent, maar wel merkt dat je een erg gespannen bekkenbodem hebt, focus je oefeningen dan het meest op ontspanning en span alleen lichtjes aan zodat je het contrast kunt voelen.
 • Tussen actieve uitbraken van een soa of schimmelinfectie – Zoals hierboven genoemd gebruik je je ei niet tijdens een uitbraak. Wanneer je van jezelf weet dat het een regelmatig terugkerende klacht is kan het ei wel helend werken tussen uitbraken door. Zorg echter wel voor een uitstekende hygiene van het ei. In deze blog lees je meer over hygiene.

 

Wat kun je wel doen zonder het ie in te brengen?

 • Energetisch ei – Je kunt alle oefeningen doen waarbij je je inbeeld dat je een ei draagt zonder hem daadwerkelijk in te brengen. Zie en voel bijvoorbeeld als een gouden lichtgevend eitje in je vagina waarmee je de oefeningen doet. Je traint nog steeds je bekkenbodem en hebt ook de energetische en ontspannende resultaten van het doen van een oefening.
 • Mediteer met je ei – Je kunt je ei vasthouden of in je schoot leggen tijdens meditatie om de binding met je ei en de traditie te voelen.
 • Plaats je ei op een altaar of ander speciaal plekje – Wanneer je het ei voor korte of lange termijn niet kunt of wilt gebruiken kun je hem op een altaar leggen (er zijn houdertjes voor te koop) of opbergen op een ander speciaal plekje. Zo is de kans groter dat je de practice weer op zult pakken dan wanneer hij onder een laag stof in je nachtkastje verdwijnt.

 

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om te bepalen of het geschikt en veilig is voor jou om te oefenen met het yoni ei. Heb jij een andere ervaring of situatie die niet genoemd is waardoor je twijfelt? Je kunt hier contact met me opnemen om je vraag te stellen.

Write a comment