Shibari: de touwtjes uit handen…

Herken je dat? Altijd alle ballen hoog willen houden, het moeilijk vinden om uit je hoofd en in je lijf te komen. Voortdurend alles zelf in de hand willen houden en anderen willen ontzien van hun zorgen. Hoe heerlijk zou het zijn om die controle eens los te kunnen laten. Je over te kunnen geven aan het idee dat het wel goed komt en iemand volledig vertrouwen om jou eens te ontzien.

Okay, toegegeven, het is niet de meest voor de hand liggende tool, maar wel een van de meest bevrijdendste die ik tot dusver heb gevonden. En hoewel dit een beetje voelt als uitleggen hoe chocola smaakt aan iemand die het nog nooit gegeten heeft ga ik mijn best doen in deze blog te vertellen hoe Shibari je leven en relatie kan verrijken.
Wat is Shibari?
Shibari is een Japanse knooptechniek waarbij je fysieke vrijheid beperkt word door middel van touwen. Voordat je sidderend in een hoekje kruipt bij het idee van vastgebonden worden, wil ik je vragen om met een open-mind mijn ervaringen door te lezen.
Bij het idee van bondage is het makkelijk om daar een oordeel van perversiteit of misbruik op te plakken. Maar het is onmogelijk om van buitenaf de complexiteit van een intieme relatie en alle emoties, behoeftes, verlangens en projecties te begrijpen.
Het beoefenen van Shibari heeft veel kwaliteiten in zich die je leven en relatie een enorme boost kunnen geven.
Shibari is ontstaan in het oude Japan en werkt gebruikt om gevangenen zo vast te binden dat ontsnappen kansloos was. Zo ging vervoeren gemakkelijker en waren er minder gevangenissen nodig. Later is dit uitgegroeid tot een kunstvorm waarbij de schoonheid van het knopen voor op staat. Dat kan erotisch zijn, het hoeft niet.
Iets met SM dus?
Anders dan je misschien zou denken heeft Shibari weinig te maken met dominantie en onderdanigheid. Hoewel het onder de naam Kinbaku ook omarmt is door de bdsm scene,  is het een persoonlijke voorkeur hoe je deze techniek wilt inzetten. Gebonden worden beperkt je in je fysieke vrijheid. Maar welke gevolgen heeft dat op emotioneel en spiritueel niveau?
Lees ook: Workshop review: Tantra-Shibari
Voor mij is het meer een bijzondere en unieke tool om overgave en controle loslaten te kunnen ervaren en heling te kunnen vinden. Om diep de verbinding en het contact met mijn partner aan te gaan en om uit mijn hoofd en in mijn lijf te komen. Er is volop ruimte om te voelen en te ervaren wat er in je lijf gebeurd. Dingen die in het dagelijks leven door mijn gedachten worden belemmerd.
Het is een manier om lang onderdrukte emoties aan het licht te brengen en te kunnen uiten. We hebben geen last van emoties maar van het verzet er tegen. Shibari geeft je de gelegenheid om die weerstand op te geven en juist die emoties te laten stromen, waardoor je ze kunt uiten en in vrijheid kunt laten stromen in plaats van ze vast te zetten in je lijf. Het is een grappige paradox hoe gebonden zijn juist tot bevrijding kan leiden.
Verbonden in verbinding
Een volledig vertrouwen tussen gever en ontvanger is hierbij cruciaal. Des te meer je de ander kunt vertrouwen, des te meer je bereid bent om in de overgave te gaan, waardoor het vertrouwen tussen jullie alleen maar meer zal groeien. Het voelt heerlijk om je over te kunnen geven aan iemand die stabiel is en voledig aanwezig bij jouw ervaring.
Door gebonden te worden, of zelf te binden kom je zowel op fysiek als emotioneel gebied grenzen tegen. Waarbij het belangrijk is om in gedachten te houden dat grenzen opzoeken geeft inzicht, grenzen verleggen geeft vrijheid, grenzen overschrijden. Shibari geeft je de gelegenheid om je grenzen op te zoeken en te verleggen op een zachte, gecontroleerde manier, in een veilige speelse setting met een betrouwbare partner.
Shibari kan gaan over emotionele ontlading tot speelsheid, van opgewonden passie tot ontspanning en van meditatie tot overgave. Dit mag allemaal stromen en gevoeld worden, alles mag er zijn.
Toch wel interessant? Voordat je naar de eerste de beste bouwmarkt rent voor een katrolletje touw is het fijn om eerst een betrouwbare workshop of cursus te volgen om je te leren over knooptechnieken, veiligheid en gever-ontvanger-dynamiek.
Is shibari of tantra nog een erg ver van je bed show? Maar wil je als vrouw wel meer sensualiteit, overgave en verbinding in je leven brengen? Download hier GRATIS mijn VrouwPower meditatie serie. En zet vanavond nog jouw eerste stap op weg naar een seksleven vol passie, intimiteit en plezier!
Vergeet ook niet om me te volgen op Facebook of Instagram.
Liefs,
Lotte <3

Write a comment