Workshop review: Sensual flow

 

In haar ogen zag ik een heel leven. Alle tranen die er doorheen waren gevloeid, de subtiele rimpeltjes die verklapten hoeveel ze hebben gelachen. Hoe ze zich konden opensperren van angst, vernauwen van woede of sprankelen van geluk. Hoe vaak waren deze ogen neergeslagen uit ontzag of werden ze gesloten van genot?
In een heel leven, wat hebben ze gezien? Van de allereerste verwonderende blik omhoog naar haar moeder tot dit moment waar ze mij aankijkt en hetzelfde in mijn ogen ziet.

Eerst stokt mijn adem nog bij elke aanraking, maar langzaam geef ik mezelf steeds meer over. Loslaten, tot mijn huid lijkt te zinderen, en mijn hart openbarst bij elke omarming. Ik mag liefde toelaten, ik mag kwetsbaar zijn. Ik mag genieten van mijn vrouwelijkheid en die van anderen. In een ruimte waar het veilig is om één te zijn, en toch elke vrouw haar eigen unieke schoonheid heeft.
Een glimp van mijn ervaring in de Sensual Flow workshop door Tess van der Putten.
“Wat betekend het voor mij om naast mens zijn, ook vrouw te zijn?” Vroeg Tess me in haar mail voorafgaand aan de workshop. Op weg richting Vught zat ik daar ietwat zenuwachtig over na te denken. Ik hoop niet dat we een opdracht krijgen met die vragen, want ik had mijn huiswerk weer eens niet gedaan.
Terwijl ik de zaal in liep spookte het nog steeds door mijn hoofd. Wat betekent het eigenlijk om vrouw te zijn? Bij binnenkomst en na de eerste knuffel van Tess voelde ik alle spanning van me af glijden. Hoe je je ook voelt, hoe vol je rugzak ook is, met of zonder huiswerk, alles was welkom hier.
Lief en zacht zijn voor jezelf
Tess is een voorbeeld van vrouwelijke sensualiteit in alle vormen. Met een krachtige kwetsbaarheid, open hart, oprechte verwondering voor elke vrouw en een luchtig gevoel voor humor.
Onder haar liefdevolle begeleiding werd het steeds veiliger om uit mijn hoofd te gaan en mijn lichaam te laten bewegen zoals het wou bewegen. Dit gaf me een idee van welke aspecten van mijn vrouw-zijn en sensualiteit ik zo lang heb onderdrukt. Eventjes welde er een puur en rauw gevoel van lust en kracht in me op. Iets wat er niet mag zijn, en ik werd me er van bewust hoe ik dit veroordeelde en zo snel mogelijk weer probeerde weg te drukken. Naarmate de workshop vorderde voelde ik steeds meer vrede met mijn minder gewenste eigenschappen. Lust, woede, introversie, verdriet, alsmede mijn angst om in verbinding te zijn met andere vrouwen kwam aan het licht. Meer en meer kon ik het accepteren met een tederheid die ik nog niet eerder had gevoeld.
Om weer eens echt lief te zijn voor jezelf en compassie te voelen voor wat je werkelijk nodig hebt en jezelf dat te geven.
Dat is iets wat veel vrouwen zichzelf niet toestaan om te voelen in deze mannelijke niet-lullen-maar-poetsen wereld. Ik werd me bewust van hoeveel pijn dit met zich meebrengt. In een cultuur waar er dikwijls competitie, afgunst, veroordeling en jaloezie heerst tussen vrouwen, voelde deze workshop als een diep helende ervaring.
Kwetsbaar word in de groep gedeeld hoe elke vrouw soortgelijke uitdagingen met zich meedraagt, zelfs de meest sterk ogende vrouw word diep geraakt en lijkt te smelten door dit samenzijn. Elke vrouw zou deze, of een soortgelijke workshop minstens een keer in haar leven moeten volgen.
Sensualiteit…
Tess verteld je niet wat sensueel is, je hoeft niet als een wulps konijntje over de grond te kronkelen als je dat niet wilt. In plaats daarvan leidt ze je op een innerlijke zoektocht om te ontdekken wat sensualiteit voor jou betekend. En dat mag alles zijn. En alles wat is, word omarmt. Sensualiteit is afgeleid van het woord ‘senses’. En dat is precies wat ik er voor betekenis aan wil geven, een zintuigelijke ervaring. Voelen wat er te voelen valt, zowel in je lichaam als geest en daar expressie aan geven. In welke vorm dan ook. In de workshop word je uitgenodigd om te bewegen, te dansen, te juichen, of stil op de vloer te blijven liggen. Precies dat wat voor jou goed voelt, alleen of samen.
Tess leidde ons op haar liefdevolle, energieke manier om te voelen wat je van moment tot moment nodig had. Om je grenzen te verkennen en aan te geven of om subtiel de randen buiten je comfortzone te verkennen. Soms in alle rust, ontspanning en met je aandacht bij jezelf. Soms vol energie, humor en met elkaar.
Verbinding met mezelf en anderen
De dag komt veels te vroeg ten einde en ik verlaat het gebouw, trots om een vrouw te zijn. Ik voel me licht, open, sensueel en dolblij met mijn lichaam. Ik voel me geliefd, geaccepteerd en vol liefde voor de andere vrouwen die ik vanochtend pas voor het eerst ontmoette. Het was verrukkelijk om vanuit verbondenheid met en acceptatie van jezelf de verbinding met anderen aan te gaan.
De 150km terug naar huis heb ik, in een soort van natural high, meer gevlogen dan gereden (wat zat er in die chocolade, Tess? 😉
Dat het daarna toch echt tijd was om te landen bleek dat ik na nog geen 3 stappen uit de auto over mijn slipper struikelde en een gat in mijn knie viel. “Aarde aan Lotte!”
Maar desondanks heb ik nog zeker twee dagen in een staat van heerlijkheid en koestering doorgebracht. De workshop, Tess en de andere deelneemsters hebben me diep geraakt.
Super sensueel en vrouwelijk. Mijn vriend wist niet wat hem overkwam in de nachten die volgden 😉
Nieuwsgierig naar een Sensual flow workshop? Neem hier een kijkje op Tess’ website en bekijk het promo filmpje.
Liefs,
Lotte <3

Write a comment