Skip links

Het yoni ei is kwakzalverij!

Donderdag kreeg ik een appje van mijn schoonzus met een nieuwsartikel. Ik ben heel bewust nieuws en media vermijdend dus ik ben blij dat zij wel zo alert was, anders was het helemaal langs me heen gegaan. De kop was onmiskenbaar “STOP GEEN PARELS EN JADE EIEREN IN JE VAGINA” Geschreven door de altijd goed onderbouwde, genuanceerde en objectieve vrienden van de vereniging van kwakzalverij (sarcasme 😉

Mijn eerste reactie was eigenlijk heel blij verrast. Waarom? Omdat wanneer iets aangevallen word in de media het betekend dat het meer bekendheid krijgt, en als ik ergens helemaal voor ben… En verrast omdat ze er nog best lang over hebben gedaan. De ophef over yoni eieren in Amerika stamt al uit 2017. Ook goedmorgen.

Als je het nog niet kent; de kwakzalverij journalisten hebben als doel, om (nog) niet wetenschappelijke methodes te bekritiseren en kleineren. Zo worden eeuwenoude systemen als homeopathie, orthomoleculaire therapie, natuurgeneeskunde of accupunctuur maar wat graag weggezet als klinkklare onzin.

Kruiden parels en staven

En nu dus het yoni ei. Met gemengde gevoelens opende ik het artikel en het grappige is dat ik het niet eens helemaal oneens ben. Sterker nog, gynaecoloog Hans, heeft best wel een punt. Hoewel de kop anders doet vermoeden, gaat maar een heel klein stukje van het artikel over het jade ei, het merendeel word er gesproken over kruidenparels en staven die je in je vagina kunt inbrengen om te detoxen en je vagina nauwer te maken.
Daar kan ik niks over zeggen, het is niet mijn expertise. Ik krijg er geen fijn gevoel bij, een beetje als de ‘strakke porno poesje’ mythe en zoals gynaecoloog Hans zo doeltreffend zegt: “De vagina is een prachtig zelfreinigend orgaan en dit soort producten maakt jonge vrouwen onzeker.” Couldn’t agree more, Hans.

Mijn vermoeden is dat het ook hier gaat om kwaliteit en wijze van gebruik, er is zoveel troep op de markt. Maar dergelijke kruiden preparaten hebben ergens hun oorsprong en het zou me niet verbazen als ze met de juiste middelen en gebruik, onder professionele begeleiding heilzaam zouden kunnen zijn. Maar nogmaals, het is niet mijn expertise. Het jade, of yoni ei is dat wel.

Het artikel schrijft een kort stukje over dat jade microscheurtjes kan hebben waar bacteriën in komen zodat het infecties veroorzaakt als je het ei dagenlang inhoud, dat het ei vast kan komen te zitten in je vagina en dat helende eigenschappen van het kristal onzin zijn. Wat meer nuance was wel op zijn plek geweest, dus laten we eens een voor een inzoomen.

Microscheurtjes…

Veel jade en yoni eieren op de markt zijn van poreuze stenen en zijn niet veilig voor inwendig gebruik, en kunnen inderdaad miniscule scheurtjes hebben die voor bacterie overdracht kunnen zorgen. Waarom worden ze toch verkocht? Omdat het yoni ei steeds populairder word (gelukkig!) en hoewel de intenties vast zuiver zijn er niet altijd nauwkeurig onderzoek word gedaan. Daarbij gaat het ook lang niet altijd mis.

Wil je het zekere voor het onzekere? Nefriet jade heeft een unieke hardheid en dichtheid en komt in de buurt van diamant. Ook gehard glas is veilig om inwendig te gebruiken.
Ik heb het er in deze podcast al uitgebreid over. Daarnaast kun je deze eieren prima ontsmetten door koken en/of desinfecterend middel.

Je ei dagenlang inhouden

Hoewel het artikel het suggesteert is het zelden een goed idee om je ei dagen achtereen in te laten. Deze aanname duit op onvoldoende of oppervlakkig onderzoek naar wat het yoni ei is. Er zijn namelijk veel interessantere dingen om mee te doen dan het ei alleen te dragen.

Wil je dat toch? Ik raad altijd maximaal 4 uur aan, als je begint zelfs minder, en liever nog om er bewuste oefeningen mee te doen. Geen enkel object is geschikt om dagen lang achter elkaar in je vagina te houden, vanwege infecties maar ook (en het verbaasd me dat dat niet is genoemd) vanwege de spanning die op je bekkenbodem spieren komt te staan.

Kan het ei vast komen te zitten in je vagina?

Ja, dat kan. Nou niet gelijk schrikken, want dit is precies de reden waarom we er een koordje aan rijgen, en deze pas achterwege te laten zodra je zeker weet dat je ‘een eitje kunt leggen’ Hoe makkelijk je ei er weer uitkomt is ook geheel afhankelijk van de vorm en spanning van je bekkenbodem.
Sommige vrouwen lukt het niet om hem in te houden al zouden ze dat willen, anderen hebben veel spanning waardoor het ei ‘verdwenen’ lijkt te zijn. Maar je vagina is een afgesloten kanaal en kan dus nooit door je lichaam gaan zwerven. Maar hoe dan ook, gebruik zeker in het begin altijd een koordje.

Maar is het yoni ei dan onzin?

En is de helende kracht van het kristal lariekoek? Edelstenen hebben energetische eigenschappen (maar ik ben een ‘kwakzalver’ dus wat weet ik er van :p ) maar in je vagina is alleen jade (en heel soms obsidiaan) aan te raden. En  ik ben ook groot voorstander van de kracht van onze eigen mind en de juiste oefeningen doen. Het is het totaalplaatje wat het yoni ei zo effectief maakt.
De effecten zijn (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd. Waarom niet? Omdat niemand onderzoek naar holistische methodes aangaande vrouwelijke seksualiteit financiert en alle aandacht gaat naar farmacie en reguliere behandeling.

Er zijn zo weinig opties voor vrouwen om hun seksualiteit te claimen, slut shaming en body negativity te helen en meer zin te krijgen in seks. Als een farmaceutische pil ook maar 10% zo goed zou werken als het yoni ei zou je er mee doodgegooid worden. Maar nu het een holistische tool betreft die vrouwen hun leiderschap terug geeft over hun seksualiteit, mag je het aanvallen en er om lachen. ‘Hahaha ze stopt een steen in haar vagina.’
Alsof vrouwen niet zelf de wijsheid en vermogen hebben om te voelen wat goed is voor hun eigen lichaam en waar ze baat bij hebben.

Wat denk jij?

Mijn eigen ervaring met het yoni ei, dat van zoveel vrouwen en eigen cliënten die ik erover spreek zijn razend enthousiast. Ze hebben remmingen en oud zeer los kunnen laten, voelen zich vrijer, hebben meer energie en ervaren meer genot en betere orgasmes. Vertrouw op de ervaring van je eigen lichaam.

Het komt dus neer op een verantwoord gebruik van een goede kwaliteit yoni ei en dan is het absoluut veilig. Helaas is dat niet altijd het geval. Daarom heb ik een cursus gemaakt die je alle ins en outs van het yoni ei leert. Je krijgt video’s met bakken aan informatie over het yoni ei en hoe deze zo optimaal mogelijk in te zetten.
Oefeningen die samenwerken met je lichaam in plaats van ertegen, die je bekkenbodem trainen en ontspannen. Meditaties die je yoni ei practice ondersteunen en tips om een consistente oefening te creëren die geschikt is voor jou.

Wil jij verantwoord, effectief en met heel veel plezier leren oefenen met je yoni ei? Bekijk The Yoni Egg Starter Kit hier.

Leave a comment