Skip links

De 7 mythes van Tantra

Tantra blijft een mysterieus en vaag begrip. Iets met seks? Iets met veel kaarsjes? Zweverig gedoe?
Hoewel de bekendheid van Tantra snel groeit is het een gigantisch onderwerp wat lastig in een paar regels samen te vatten is. Na maanden van lezen en oefenen vond ik het nog steeds lastig om Tantra aan anderen uit te leggen. In deze blog de zeven mythes van wat Tantra sowieso niet is.

Mythe #1 Tantra? Dat is toch iets met seks?
Nou, ja en nee. We beginnen gelijk met de grootste mythe, dat Tantra alleen maar om seks zou draaien. Tantra heeft net zoveel met seks te maken als dat het leven met seks te maken heeft. Tantra is een levensvisie, een spiritueel pad wat alles in het leven verwelkomt en omarmt. En daar hoort seks bij. Ondanks dat we het soms graag ontkennen is seksualiteit een groot deel van ons leven. We komen allemaal voort uit seks, onze ouders waren (waarschijnlijk) geil en de rest is geschiedenis.
Tantra is een van de weinige spirituele stromingen die seks in de beoefening opneemt. In het westen hebben we voornamelijk te maken met neo-Tantra, maar van de gehele Tantrische leer omvat de visie op seks maar 5-10%. Het overgrote deel van de rest is overigens nooit gedecodeerd, vertaald of alleen te leren van een guru.

Mythe #2 Tantra is alleen voor hetero’s
In Tantra beoefenen we acceptatie voor alles wat is, en erkennen we alle tegenpolen in het leven. Goed/kwaad, licht/donker, geluk/verdriet, yin/yang, man/vrouw.
In de omarming van deze polariteiten oefenen we om bereid te zijn alles te accepteren zoals het zich aandient. Dus niet alleen man of vrouw.
Sommige Tantra oefeningen zijn bedoeld om mannelijke en vrouwelijke energie in balans te brengen. Ongeacht het geslacht heeft ieder persoon kwaliteiten van beide seksen in zich, waarvan de verhouding van dag tot dag kan verschillen. Het herkennen en accepteren van deze kwaliteiten gaat er dan niet om of je man, vrouw of iets ertussenin bent maar om het openstellen tot dieper contact met jezelf en je partner.

Mythe #3 Je hebt een partner nodig om tantra te beoefenen
Er is geen betere partner om Tantra mee te leren dan je eigen lichaam en energiesysteem. Als je alleen oefent kun je je volledig focussen op je eigen gevoel en ervaring. Je gaat mee in je eigen ritme en tempo en wanneer je een grens voelt kun je stoppen zonder het aan je partner uit te moeten leggen.
Wanneer je single bent en graag een relatie zou willen helpt Tantra je om je eigen behoeftes, gevoelens en verlangens te ontdekken waardoor je de juiste partner aan zult trekken.
Om Tantra met een ander te beoefenen is er zelfs geen (seksuele) relatie nodig. Meer verbondenheid kan al bereikt worden door Tantrische oefeningen als ademhalingstechnieken, dans en elkaar aankijken. Dit helpt om iemand beter te leren kennen en welke relatie dan ook te verdiepen.

Mythe #4 Er word niet echt gepenetreerd tijdens een ‘Tantra seks’.
Wat voor soort penetratie of seks ook je voorkeur heeft. Elk verlangen is welkom binnen Tantra.
Echter, seks is zoveel meer dan penetratie en de race naar een orgasme. Seksuele energie zoals we dat in Tantra herkennen rijkt verder dan onze genitaliën. Tantrische seks is een ervaring van het hele lichaam en de geest. Wanneer je hele wezen vibreert van genot raak je vanzelf minder gefocust op je geslachtsorganen.
De kans dat je de ervaring beschrijft alsof alle atomen in je lijf de liefde bedreven met het universum is groter dan platvloers geneukt te worden.

Mythe #5 Tantra is een religie
Als dat zo zijn, deed ik er niet aan mee. Je hoeft je niet bij een groepering aan te sluiten, geloftes af te leggen of in een godheid te geloven om Tantra te leren. Er overkomt je zelfs niks engs als je het “fout” doet of wanneer je ervaringen verschillen van andere beoefenaars.
Wist je trouwens dat het woord ‘religie’ afstamt uit het Latijns en zoiets betekent als “Het genezen van de wonden van gescheidenheid’ of ‘weer heel maken’. Als dat is wat je zoekt in een religie zal je dat in Tantra zeker vinden.

Mythe #6 Tantra duurt lang *gaaaaap*
Eindeloze rituelen, eerst je kamer vol kaarsen zetten, en elkaar urenlang aanstaren voor er wat actie in de taxi komt… Het kan, het hoeft niet.
Maar het duurt tenslotte ook langer om een 5 sterrendiner te bereiden dan een bevroren bak eten in de magnetron te gooien.
Om Tantra te leren hoef je je baan niet op te geven of je tennisclub te verlaten. Wel zal je je soms los willen trekken van Facebook of je TV om tijd te maken. Maar het mooie is dat je met de beoefening van Tantra merkt dat je prioriteiten veranderen. Je gaat meer waarde hechten aan echt vervullende en betekenisvolle activiteiten.

Mythe #7 Je moet eerst jaren studeren om Tantra goed te doen.
Allereerst, Tantra draait niet om het “goed” doen, er is geen manier om het goed te doen. Alles is jouw ervaring en jouw beleving en daar is geen vergelijking of oordeel op.
Het is wel zo dat je beoefening van Tantra zich verdiept naarmate je het langer en vaker doet. Wanneer je begint met Tantra laat dan je verwachtingen los. Wanneer je denkt dat Tantra je onmiddellijk in een seksgod(in) gaat veranderen of je gebroken relatie zal helen, word je teleurgesteld.
Aan de andere kant, als je verwacht de het nooit voor jou zal werken geef je al op voor je begonnen bent. Zodra je toegewijd in de wonderlijke wereld van Tantra duikt laten de eerste nieuwe ervaringen van genot, plezier en ontspanning niet lang op zich wachten.
Zowel in seks, als in je hele leven.

In mijn werkwijze combineer ik een tantrische visie met moderne coaching technieken waarin het verwelkomen van jouw verlangen centraal staat en we tantrische oefeningen gebruiken om te helen en los te laten wat je tegenhoud en zo je verlangen waar te maken. Hoewel tantra dus niet om seks draait, heb ik me gespecialiseerd in vrouwelijke seksualiteit, met een tantrische inslag. Ben je een vrouw, en loop je met seksuele vraagstukken zoals bijvoorbeeld, meer willen genieten, meer of betere orgasmes krijgen of je vrijer voelen in bed. Vraag hier een gratis sessie aan voor een eerste vrijblijvende ervaring.

Leave a comment